Hjemmelavet surkål
Probiotiske bakterier findes i flere fødevarer som fx surkål, kimchi, kombucha og yoghurt. Probiotika kan hjælpe til at balancere immunforsvaret og reducere inflammation i tarmene ved blandt andet at tage pladserne fra de dårlige bakterier. Men vi har brug for at få dem tilført løbende samtidig med at vi nærer vores eksisterende bakterier med masser af præbiotika (som fx kål), og til det er surkål en fantastisk kilde rig på både probiotika og præbiotika.
Ingredienser:
- 1 spidskål eller hvidkål
- Salt (ca. 1 spsk salt pr 1 kg kål)
Tilberedning:
- Snit kålhovedet i mindre stykker (gem et kålblad) og hæld det op i en skål (ikke metal).
- Tilsæt salt og ælt nu kålen med dine hænder, så du får gnedet saltet godt ind i det, indtil den bliver lidt slatten i det.
- Lad kålen hvile i skålen ca. 1 times tid
- Put herefter kålen ned i et rent sylteglas. Pres kålen godt ned, så den bliver dækket af væske (tilsæt evt. lidt mere saltet vand, hvis der ikke er nok i).
- Læg kålblader over og pres det godt ned. Det gælder om at sørge for, at kålen hele tiden er dækket af væske.
- Sæt den et sted ved stuetemperatur uden for meget lys og lad den fermentere. Åben glasset en gang om dagen for at slippe evt. luft ud. Lad den stå ca. 1 uges tid, men den kan fermentere op til 28 dage.
- Opbevar på køl efter fermenteringen er færdig